ساخت پودر جادويي از ضايعات ميگو در دانشگاه آزاد اسلامي استان بوشهر

پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامي استان بوشهر موفق به ساخت محصولي از ضايعات ميگو شده‌اند که خاصيت انعقاد خون دارد و در صنايع مختلف مانند نساجي نيز قابل استفاده است.

به گزارش خبرنگار علم، فناوري و دانش‌بنيان گروه دانشگاه خبرگزاري آنا، يکي از دستاوردهاي مهم دانشگاه آزاد اسلامي استان بوشهر در نوزدهمين نمايشگاه پژوهش، فناوري و فن‌بازار توليد ماده‌ انعقاد خون از پوست ميگو است. حامد قائدي مدير اين طرح و سرپرست دانشگاه آزاد اسلامي واحد خارک درباره مسائل فني و پروسه‌ي آن توضيحاتي را به خبرنگار آنا ارائه داده است.

وي درباره اين طرح گفت: حدود يک‌ سال و نيم پيش طبق طرحي که فناورش بودم و به همراه تيمي از بچه‌هاي آزمايشگاه دانشگاه آزاد اسلامي بوشهر توليد دو ماده شيميايي به‌نام کيتين و کيتوسان را شروع کرديم که دو پليمر زيست‌پايه و زيست‌تخريب‌پذير هستند و کاربرد زيادي در دنياي امروزي دارند. اين دو ماده با استفاده از ضايعات ميگو توليد مي‌شود. مراحل مطالعاتي و آزمايشگاهي‌ اين محصول را انجام داديم و به چند روش تست کرديم. براي توليد اين ماده  سه روش را با هم ادغام کرديم و بهبود داديم به‌طوري که استفاده از ماده شيميايي حدود ?? درصد کاهش يافت.

کاهش مدت زمان توليد محصول به يک‌سوم

وي افزود: مدت زمان فرآيند توليد را به يک‌سوم کاهش داديم که در تجاري‌سازي و قيمت تمام‌شده طرح تأثير بسزايي دارد. اين محصول به‌صورت نيمه‌صنعتي سنتز شده است. هدف‌گذاري ما براي گريد صنعتي ?? درصد بود؛ اما خوشبختانه با آزمايش‌ها و آناليزهايي که در مرکز پژوهشگاه مرکز پليمر انجام داديم درصد خلوص به دست‌آمده بين ?? تا ??,? درصد بود که در حد گريد دارويي و غذايي است. اين آزمايش‌ها در دانشگاه آزاد گچساران و آزمايشگاهي در آلمان نيز مجدداً انجام شد که نتايج مشابهي به دست آمد.

کاربردهاي کيپون و کيپوسان در صنايع مختلف

قائدي ادامه داد: در حال حاضر دو ماده کيتين و کيتوسان حدود ? هزار کاربرد عملياتي در دنيا دارند. براي مثال اين مواد از زمان جنگ افغانستان به‌عنوان پودر منعقدکننده فوري خون در ارتش آمريکا استفاده مي‌شود. مصارف کشاورزي نيز دارد و به‌عنوان پوشش ميوه‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. درحال‌حاضر براي پوشش ميوه‌ها از مواد نفت‌پايه استفاده مي‌شود که اکثر مواقع باعث مي‌شود ميوه‌ها و سبزيجات صادراتي ما برگشت بخورند؛ چراکه استفاده از پوشش‌هاي نفتي در استانداردهاي اروپا و کشورهاي پيشرفته مورد قبول نيست.

وي اظهار کرد: اين ماده به عنوان فيلم پوشش‌دهنده کارايي بسيار بالايي دارد، داراي خاصيت آنتي‌باکتريال نيز هست و عمر مفيد ميوه‌ها را افزايش مي‌دهد. براي مثال بنگلادش که يکي از صادرکنندگان بزرگ موز است، با استفاده از اين ماده به‌عنوان پوشش‌دهنده موز توانسته‌اند ?? درصد ضايعات‌شان را تقليل بدهد. اين مواد در اروپا به‌عنوان افزودني در شير و گوشت چرخ استفاده مي‌شود. اين موارد از کاربردهاي خوراکي اين محصول هستند. در داخل کشور نيز از اين ماده استفاده مي‌شود، براي مثال شرکت کاله در محصولات خود از اين ماده استفاده مي‌کند که وارداتي است. اين ماده در صنايع نساجي، در توليد کاغذ، در ساخت فيلتر ماسک‌هاي مخصوص نيز کارايي زيادي دارد.

امکان استفاده از ماده توليدي به عنوان ژل سوختگي

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامي خارک گفت: مي‌توانيم از اين محصول به‌عنوان ژل سوختگي هم استفاده کنيم، اين ژل هم خاصيت آنتي‌باکتريال دارد و هم سرعت فرايند ترميم را افزايش مي‌دهد. آزمايشي براي تست منعقدکنندگي‌ اين محصول انجام داديم و متوجه شديم که سرعت بهبود زخم خرگوش بسيار بالا است، درواقع در کمتر از دو روز جاي زخم به‌طور کامل بهبود يافت.

عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد ادامه داد: اين محصول در بانداژهاي آنتي‌باکتريال نيز قابل استفاده است و اگر به صورت کرم دربيايد مي‌تواند جاي زخم و اسکار را هم از بين ببرد. در محصولات آرايشي بهداشتي مثل خميردندان نيز از اين محصول استفاده مي‌شود؛ چراکه قدرت جذب بسيار بالايي دارد و ميکروب‌ها را به‌خوبي از بين مي‌برد. اين محصول همچنين قدرت آب‌رساني بالايي دارد و در کرم‌هاي آب‌رسان و محصولات بهداشتي آرايشي استفاده مي‌شود.

مصرف کل کشور را از استان بوشهر تأمين مي‌کنيم

وي افزود: در صنايع بسته‌بندي هم به دليل خاصيت آنتي‌باکتريالي که دارد بسيار مفيد واقع مي‌شود. اين محصول خاصيت خوراکي دارد و زيست‌تخريب‌پذير است، بنابراين اثراتي را که مواد شيميايي دارند روي مواد خوراکي به‌ جا نمي‌گذارد. موارد گفته‌شده از مهم‌ترين کاربردهاي اين محصول است که متأسفانه در ايران بکر باقي مانده است. صنايعي هم که از اين محصول استفاده مي‌کنند، مجبورند با قيمت بسيار بالا از هند و چين وارد کنند. با توجه به بکر بودن بازار، توانايي اين را داريم که مصرف کل کشور را از استان بوشهر تأمين کنيم، بوشهر يکي از قطب‌هاي اصلي پرورش ميگو در کشور است و ضايعات ميگو ارزش چنداني ندارد.

عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي بوشهر درباره تجاري‌سازي اين محصول گفت: سال گذشته روند مجوزهاي اين محصول در شوراي دانش‌بنيان استان بوشهر مصوب شد، در سازمان مرکزي هم طي سه مرحله،  مجوز اقتصاد دانش‌بنيان را گرفتيم. يک شرکت هم ثبت شده که از معاونت علمي فناوري رياست جمهوري گريد دانش‌بنيان کسب کرده است. در حال حاضر در مرحله جذب سرمايه‌گذار هستيم و نگراني اصلي ما بازار است؛ چراکه بازار تحت اختيار واردکنندگان است.

احتمال تجاري‌سازي محصول در ? ماه آينده

وي تصريح کرد: درباره پودر منعقدکننده در حال مذاکره با صنايع نظامي هستيم. اين محصول در اورژانسي نيز کاربرد دارد؛ چراکه بالاي ?? درصد تلفات جاده‌اي‌ در کشور به‌دليل خون‌ريزي زياد است. اگر کيت‌هاي منعقدکننده با قيمت مناسب در اختيار تکنسين‌هاي اورژانس قرار بدهيم جان خيلي از هموطنان‌ حفظ خواهد شد. اميدواريم که تا ? ماه آينده اين محصول را به بازار ارائه کنيم.